22 februari 2021
Förra veckan toppade statstelevisionens Kulturnyheter med en serie reportage som gick ut på att anklaga en rad alternativmedier – Samnytt inkluderat – för att ha granskat och namngett enskilda handläggare vid Myndigheten för press, radio och tv.
Detta ska ha orsakat ”obehag” bland tjänstemännen – och därför bör Samnytt sluta upp omedelbart med sådant, blev budskapet i SVT.
Det tyngsta argumentet var att de enskilda tjänstemän inte fattar beslut, utan endast bereder dem. Och formellt sett är det ju sant. Men som så mycket annat som statstelevisionen serverar sina inte sällan lättlurade tittare är det en sanning med modifikation.
Våra tidigare granskningar av bland annat MPRT har visat att det är ytterst sällan som de formella makthavarna – politiker i nämnden – går emot de beslut som tjänstemännen förberett. Deras enda roll blir att sätta sin signatur på ett redan skrivet beslut. Och det är inte svårt att förstå varför det är så. I det ängsliga svenska samhällsklimatet vill ingen politiker bli ifrågasatt för att ha gått mot de så kallade opolitiska tjänstemännen – som kan sitt sakområde, eller åtminstone ska kunna.
På det sättet delegeras beslutsmakten ner till en enskild handläggare och dennes godtycke. Vad det kan leda till har vi visat i en serie artiklar där vi avslöjade kokainisten med AFA-kopplingar och handläggaren på MPRT Johannes Wik som har avslagit de allra flesta klagomål mot public service under sitt arbete för Granskningsnämnden.