Samtliga fyra åtalade frias i jaktbrottshärvan

Publicerad: 2021-03-19
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/samtliga-fyra-atalade-frias-i-jaktbrottsharvan/

Västmanlands tingsrätt frikänner samtliga åtalade i den uppmärksammade jaktbrottshärvan, däribland industrimannen Karl Hedin.
Tingsrätten anser att åklagaren lagt allt för stor vikt vid Karl Hedins åsikter om varghållningen i Sverige – vilket domstolen anser saknar betydelse.

Det var i september förra året som åklagaren Lars Magnusson väckte åtal mot fyra personer i den uppmärksammade jaktbrottshärvan, däribland industrimannen Karl Hedin som åtalades för bland annat grovt jaktbrott.
Karl Hedin påstods, tillsammans med en annan man, ha jagat varg i september 2018.

Karl Hedin och en tredje man åtalades också för försökt till grovt jaktbrott då åklagaren påstår att de hanterat giftet karbufan i syfte att döda varg. En kvinna, som från början benämndes som åklagarens huvudvittne, åtalades också för medhjälp till försök till grovt jaktbrott eftersom hon påstås ha deltagit i paketeringen av giftet.

Samtliga fyra åtalade frikänns

Västmanlands tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att åklagarens bevisning inte har räckt för att döma Hedin och den medåtalade för det grova jaktbrottet.

Vad gäller åtalspunkterna som gäller gifthanteringen konstaterar tingsrätten att de tilltalade visserligen befunnit sig på platsen såsom åklagaren hävdat och även letat efter varg inför älgjakten, men att åklagaren inte bevisat att de sökte efter varg i syfte att döda den.

Åklagaren har lagt stor vikt vid Hedins åsikter

Tingsrätten skriver i domen att åklagaren, i sin bevisning avseende det grova jaktbrottet, ”lagt stor vikt vid Karl Hedins åsikter om hur vargförvaltningen i riket sköts”. Den bevisningen avfärdas dock helt av domstolen som skriver att den ”saknar betydelse för bedömningen av åtalet”.

Domstolen anser inte heller att den bevisning som lagts fram i form av de avlyssnade telefonsamtalen med tillräcklig styrka binder Karl Hedin och den medåtalade mannen till det grova jaktbrottet.

Inte heller sammantaget är bevisningen, enligt tingsrätten, sådan att de ska dömas för de åtalade brotten.

Läs domen här

%d bloggare gillar detta: