Så knyts Stefan Löfven till våldets Sydafrika


Stefan Löfven och Moses Mayekiso.

16 juli 2021
https://www.friatider.se/sa-knyts-stefan-lofven-till-valdets-sydafrika

Statsminister Stefan Löfven är indirekt inblandad i de pågående oroligheterna i Sydafrika, de värsta i landet på över 30 år. Anledningen är Löfvens delaktighet i den korruptionsskandal som är en del av orsaken till våldet.

Stefan Löfven ingick 1999 i den så kallade ”Sydafrikasatsningen” – en delegation från Sverige som under farsartade former reste till Sydafrika för att marknadsföra Sverige. Löfven var med på resan i egenskap av chef för IF Metalls internationella enhet.

Många misstänkte tidigt att det egentliga syftet med resan var att förmå den relativt nytilträdda ANC-regimen att köpa svenska vapen, i synnerhet Gripenplan och Kockumsbyggda ubåtar. Sydafrikanerna gick till slut med på att köpa 28 Gripenplan, något som senare minskades till 26 stycken.

Under resan träffade Stefan Löfven sin sydafrikanske motsvarighet, Moses Mayekiso – generalsekreteraren för Sydafrikas metallarbetarförbund. Att säkra fackligt stöd för vapenaffären ansågs viktigt för att kunna genomföra den.

Det uppstod tidigt misstankar om oegentligheter kring vapenaffärerna. 2003 avslöjades att brittiska vapenkoncernen BAE Systems betalat ut stora summor pengar i mutor för att säkra luckrativa vapenkontrakt i Sydafrika. 2011 erkände Saab att de också betalat ut mutor för att få de sydafrikanska politikerna och tjänstemännen att köpa Gripenplan.

År 2012 gjorde TV4:s Kalla fakta en dokumentär som tog upp Stefan Löfvens inblandning i muthärvan. Bland annat spelade han en central roll i att ta emot en sydafrikansk delegation år 2000, där sydafrikanerna besökte Saab-fabriken i Linköping.

Efter utredningar som pågått i många år greps till slut Sydafrikas förre president Jacob Zuma förra veckan. Han har sedan våren 2018 varit delgiven misstanke om korruptionsbrott med anledning av sin inblandning i muthärvorna som omgärdade vapenaffären 1999.

Zuma har emellertid vägrat att medverka i korruptionsutredningen och har därför dömts i sin frånvaro för domstolstrots. Efter att ett ultimatum ställts på honom, valde han förra veckan att överlämna sig själv till polisen. Det är nu hans anhängare som skapar kaos på Sydafrikas gator.

%d bloggare gillar detta: