14 mars 2021
Carl Åhlström
https://samnytt.se/vem-ska-granska-bonnier-och-schibstedgruppernas-makt/
Hur stor inflytande har tidningsägarna över det offentliga samtalet i Sverige? Och om detta är stort, är det i så fall ett demokratiskt problem att några få aktörer äger en så stor andel av landets tidningar? Det är frågor som signaturen Carl Åhlström resonerar kring mot bakgrund av Bonniers och Schibsteds dominerande ställning på den svenska mediemarknaden och hur invandringsdebatten i Sverige skiljt sig från den i grannländerna.
När Bonnier 2019 köpte tidningsgruppen Mittmedia hävdade några debattörer att det 80-procentiga ägandet i dessa riskerade att minska mångfalden i svensk press. Aftonbladets Åsa Linderborg liknade händelsen vid att en stor aktör sväljer ”ett stim magra fiskar”. Svenska Dagbladets Malin Ekman uttryckte en liknande oro, men framhöll också att affären räddade flera tidningar i Mellansverige.
Var den känsligare frågan om pressens mångfald därmed löst? När Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Bonnierägda Sydsvenska Dagbladet, i ett mejl till Håkan Karlberg skriver att ”den dag våra ägare vill att tidningen byter politisk färg från oberoende liberal till något annat så ändras åsiktsbildningen” så öppnade hon för en av de mest intressanta diskussioner som hittills inte har förts.
Nämligen den om tidningsägarnas inflytande på det offentliga samtalet.
Läs mer på
https://samnytt.se/vem-ska-granska-bonnier-och-schibstedgruppernas-makt/