Nu när Kurm snart visar omskakande Estonia-bilder kommer svenska Haverikommissionen med a..let ur vagnen

 

Monday, 27 September 2021 
Henning Witte
http://www.whitetv.se/en/the-sinking-of-ms-estonia/2729.html

Det är hårresande hur den nya Haverikommissionen i Sverige fortsätter med sitt kriminella mörkläggningsarbete mot Estonia-sanningen. Först ljög Jonas Bäckstrand om att vattnet var så oklart under sommaren att man måste vänta tills våren 2022 för att filma vraket. Sedan kommer den estniska Haverikommissionen under juli 2021 och är irriterad på den svenska p g a deras fulspel. Esterna filmar från en egen ny båt som de kör dit och bilderna blir superskarpa, förmodligen de som visas nu i radion.

För att blockera de farliga bilderna så mycket som möjligt hemligstämplas dem av Jonas Bäckstrand med svepskäl. Sedan gör privata aktörer från Estland under Margus Kurm en ny undersökning av vraket just nu sedan i onsdags och då finns risken att de kommer med ännu bättre bilder.

Då får svenska Haverikommissionen panik och går till SR, de som är minst lämpade att sprida filmer. Sedan säger Bäckstrand om sprängskador att de inte är sådana, men Lars Ångström får läxa upp honom.

Se närmare ett fint inslag från Samnytt med ref till SR och SVT. På SR:s hemsida visas en intressant filmsnutt.

Pressmeddelande från Margus Kurm-gruppen, 27.09.2021 16:34 sv tid

SA Mare Liberums expedition: djuphavsrobot gick in på bildäck i Estland.

På söndagseftermiddagen skickade SA Mare Liberum skapat på initiativ av de anhöriga till dem som dödades i katastrofen i Estland en djuphavsrobot till bildäck på den sjunkna färjan, som upptäckte att två dörrar som leder till de nedre däcken är intakta och stängda.

”Vi tror att det här är en viktig upptäckt”, säger Margus Kurm, chef för SA Mare Liberum och expeditionen. ”Vi kunde filma de två dörrarna på höger sida av bildäck, med hjälp av vilka människor kunde röra sig mellan övre och nedre däck. Det visade sig att de är intakta och stängda”, tillade Kurm.

Margus Kurm förklarade att forskargruppen ställde sju huvudfrågor innan de startade expeditionen som de hoppas få svar på. ”En av frågorna var hur exakt de olika delarna av fartyget fylldes med vatten, det vill säga hur vattnet kom till däcken nedanför bildäck. Tidigare forskning tyder på att dörrarna på bildäcket krossades av vattentryck. Eftersom det nu visar sig att dörrarna fortfarande är intakta måste vattnet ha kommit under bildäcket någon annanstans, ”förklarade Kurm vikten av upptäckten. Det var inte möjligt att undersöka alla dörrar i bildäckets centrala del, eftersom åtkomsten blockeras av skadade fordon.

På frågan om hur denna upptäckt kommer att påverka expeditionens fortsatta arbete svarade Kurm att framtida expertstudier inte längre kan anta att dörrarna till bildäckets centrala del förstördes: ”Beräkningar och simuleringar måste nu utföras på antagandet att dörrarna är intakta.”

Enligt tillgänglig information är Mare Liberum-expeditionen den första, under vilken en robot trängde så djupt in på Estonias bildäck, medan han noggrant studerade och filmade den. Roboten färdades längs bildäck i cirka 50 meter. I morse stoppades forskningen tillfälligt när roboten fastnade ett tag när skruvarna fastnade i en plastpåse. ”Eftersom inspektionen av bildäck är farlig och sikten är mycket dålig kommer vi förmodligen inte att åka dit igen”, förklarade Kurm.

Mare Liberum-expeditionen på forskningsfartyget RS SENTINEL började utreda förlisningsplatsen på Estonia på onsdagen i förra veckan. Under sex dagar undersöktes vraket och dess omgivning med hjälp av ett multibeam-ekolod och en undervattensrobot. Igår gick dykare också under vattnet, men på grund av dålig sikt fick de sluta arbeta. Dessutom tar undervattensrobotar tusentals bilder av Estonia för att skapa en detaljerad 3D-bild med fotogrammetrisk teknik.

Totalt kommer 43 personer att delta i expeditionen, inklusive 18 skeppsbesättningsmedlemmar och sex mediarepresentanter. Resten av deltagarna kommer att vara delaktiga i planeringen och genomförandet av undervattensarbetet. Fartyget har olika ekolod, två grupper undervattensrobotar och fyra dykare med nödvändig forsknings- och inspelningsutrustning. All nödvändig hjälputrustning finns också tillgänglig, till exempel en kran, en luftlyft för borttagning av lös mark och olika mätinstrument.

Dykexpeditionen kommer att genomföras med RS SENTINEL. Fartyget tillhör det tyska företaget RS OFFSHORE som förvaltas och ägs av Kurt Rohde och opererar under maltesisk flagga. RS SENTINEL är ett fartyg anpassat för undervattens- och dykning. Det byggdes grundligt om 2010 och utrustades med modern utrustning och teknik.

Material som samlats in under utredningsprojektet kommer att analyseras av dr. Andrzej Jasionowski, vars Singapore-företag SophusQuorum Pte. Ltd. specialiserat sig på expertundersökningar av sjöolyckor. Dr Jasionowski har redan behandlat ämnen som rör Estonia tidigare – 2005-2008 var han medlem i det vetenskapliga konsortiet SSPA, som genomförde ett antal olika studier om Estonia under den svenska regeringens order. Vetenskaplig analys bör vara klar till nästa vår.

Verksamheten och utredningsprojektet för SA Mare Liberum finansieras från donationer och försäljning av mediarättigheter. Den största anhängaren från Estland är Postimees Group som bland annat äger sådana mediekanaler som Postimees, Kanal 2, BNS och Radio Kuku.

SA Mare Liberum är en fond som grundades i juli i år på initiativ av nära släktingar till efterlevande. Förvaltaren av fonden är Margus Kurm. Medlemmarna i rådet är Piret Kergandberg, Raivo Hellerma och Carl Eric Laantee Reintamm.

Information, bilder och video som samlats in under expeditionen kommer att publiceras på SA Mare Liberums webbplats: www.mare-liberum.ee

Om du vill arrangera en intervju eller har ytterligare frågor, vänligen skriv till: estonia@agendapr.ee

Läs även: NEWS.POSTIMEES.EE

%d bloggare gillar detta: