Varför avgick Margot Wallström som utrikesminister efter många beslut i USA:s intresse?

Varför avgick Margot Wallström som utrikesminister efter många beslut i USA:s intresse?


Varför avgick Margot Wallström som utrikesminister efter många beslut i USA:s intresse?

Nyligen meddelades att Margot Wallström avgår dom utrikesminister. Inte helt överraskande. Hon ville först skriva på FN:s förslag till kärnvapendeklaration, men USA:s främste stöttepelare i regeringen Peter Hultqvist – landets största säkerhetspolitiske risk? – vann. Efter påtryckningar från USA ändrade regeringen åsikt. (enl.Q-drops ”retired” blev hon avskedad, red.anm)

Säkerligen har motsättningarna om detta bidragit till att hon avgår. I bästa fall är det huvudorsak.

* Jag får väl fråga en av mina handlare, på en liten närbelägen affär som jag regelbundet besöker för att handla basvaror. Han har berättat att Margot Wallström också är kund där. Hon bor visst 500 meter från mig, men jag har aldrig sett henne i trakten. Däremot har jag varit i radiodebatt med henne för över 20 år sedan om Sveriges alkoholpolitik då hon var socialminister. Ingen större stjärna precis.

* Margot Wallström pläderade för erkännande av Palestina som ny utrikesminister, vilket skedde i oktober 2014, som 135:e stat i världen. Bra.
Sverige blev medlem i FN:s säkerhetsråd under hennes tid, vilket inte innebar något särskilt. Löfven menar vidare att Wallström är en politiker som står upp för det hon tror på.

“De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen.” Aftonbladet

Men hon har väsentligen varit ett språkrör för en politik i USA:s intressen.

* Syrien. Hon har konsekvent stött de illegala sanktionerna mot Syrien och gång efter annan talat för att president Assad måste bort (oberoende av befolkningens uppfattning).

Demokratifrågor.

* I regeringens utrikespolitiska deklaration 13/2 inför tom kammare (Vad gjorde våra riksdagsmän då?) betonade utrikesminister Wallström att Sverige ska främja arbetet för demokrati. Hon sa att regeringen ville ha “en fredlig och demokratisk lösning” på problemen i Venezuela. Regeringens utrikespolitiska deklaration: Har utrikesministern basal kunskap i demokrati? Bör hon avgå?

Vid den utrikespolitiska debatten sa utrikesministern “Jag har talat i telefon med Guaidó, och som Kerstin Lundgren (riksdagsledamot från Centerpartiet) väl vet har vi varit mycket tydliga med att vi ser honom som den som nu har till uppgift att leda processen mot att hålla nya val. Vi stöder honom som nationalförsamlingens ordförande.”

Samtidigt betonade hon att Sverige och EU stödjer Guadio som hon påstod ha valts. Hon sa att hon ringt och pratat med honom till och med. Venezuelas folkvalde president tog hon bestämt avstånd från.

Hon nämnde att Venezuela har stora ekonomiska problem, vilket stämmer. Men hon nämnde inte – förstås – att USA:s olagliga sanktioner sedan 2015 var en viktig orsak till detta. All skuld lades på Maduro.

Venezuela har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

Ukraina: Hon har hela tiden blundat för den USA-stödda statskuppen i Kiev 22/2 2014 och enbart kritiserat Rysslands återinförlivning av Krim, folkrättsvidrigt.

Ryssland: Hon har konsekvent varit osakligt kritisk mot Ryssland, och bidragit till att försämra Sveriges säkerhetspolitik.

Mike Pompeo talar i Stanford

USA: Hon träffade i våras USA:s krigiske utrikesminister Pompeo och betonade det positiva med samarbetet med USA. Wallström: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning).

Efter möte med utrikesminister Pompeo sa hon att hennes viktigaste budskap har varit att lyfta fram hur viktigt samarbetet mellan EU och USA är. “Man kan inte låta handelskonflikter skymma att vi har mycket gemensamt när det gäller att försvara demokratin i världen. Vi vill inte att det ska finnas en fientlighet mot EU utan vi är en vän, partner och allierad. Det har vi försökt vara tydliga med under alla våra möten här under dagen”.

Terrorister: Hon har helt tigit om USA:s väl belagda stöd till terrorister, och betonat sin uppskattning av Vita hjälmarna, som visat sig vara främst en propagandaorganisation för al-Qaida.

Sammanfattningsvis har hon bidragit till att försämra, ja närmast avveckla Sveriges självständighet och ökat beroende av världens farligaste och mest brutala stat – USA. Risk finns att Sverige får en ännu svagare utrikesminister.

Relaterat.
Öppet brev för fredlig demokratisk lösning i Venezuela överlämnas till utrikesminister Wallström
Öppet brev till Utrikesminister Margot Wallström från en lång rad föreningar!
Utrikesminister Wallström är en stöttepelare åt Trumps odemokratiska, krigiska svält- och statskuppspolitik.

%d bloggare gillar detta: