Nya dokument om Palme: Säpo hade hemlig operation under mordnatten

Statsminister Olof Palme mördades 28 februari 1986.

2021-10-29
Anna Sjögren
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dnMkBo/nya-dokument-om-palme-sapo-hade-hemlig-operation-under-mordnatten

Säpo hade en hemlig operation i centrala Stockholm samma natt som statsminister Olof Palme mördades – i motsats till vad utredare tidigare hävdat.

Det visar tidigare okända dokument som tidsskriften Kvartal tagit del av.

Det innebär att sovjetisk underrättelsetjänst kan ha befunnit sig i innerstaden under mordkvällen, enligt forskaren Jan Almäng.

Statsminister Olof Palme sköts ihjäl den 28 februari 1986. Ett stort antal vittnen har berättat om att man sett personer med walkie-talkies röra sig i centrala Stockholm under mordnatten. Totalt rör det sig om 124 iakttagelser.

Utredarna fick även uppgifter om att dessa personer ska ha rört sig nära paret Palme såväl dagen för mordet som dagarna innan. Inledningsvis var intresset stort för dem, men utredningen ändrade sedan fokus.

Någon utförlig förklaring till walkie-talkie-personerna framkom aldrig och vittnesmålens trovärdighet har ifrågasatts av polisen. Men nu kan nya dokument som Kvartal tagit del av kasta nytt ljus på uppgifterna.

Enligt en promemoria hade Säpo en hemlig, aktiv underrättelseoperation i Stockholms innerstad vid samma tid som Olof Palme sköts ihjäl. Operationen gick under namnet ”Cosi fan Tutte” – en känd opera av Mozart – och bedrevs av den så kallade ryssroteln mot sovjetiskt spionage.

Kan ha övervakats av sovjetiska agenter

Säpoagenterna kan, enligt Jan Almäng, docent i teoretisk filosofi som skrivit artikeln i Kvartal, i sin tur ha varit övervakade av andra underrättelsetjänster.

En av medarbetarna som deltog i operationen under mordkvällen, Rose S, bekräftade uppgifterna i promemorian så sent som 2018 och berättade då att den skulle ske på nattklubben Embassy vid Humlegården. Nattklubben var ett känt tillhåll för den hemliga världen på 80-talet.

Hon säger också att hon tror att man övervakades ”en spangrupp från Säpo och en på motståndarsidan”. ”Det här kan alltså innebära att det inte bara fanns Säpopersonal i centrala Stockholm under mordnatten, utan också agenter för sovjetisk underrättelsetjänst”, skriver Jan Almäng i artikeln.

Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm strax efter skjutningen.

”Kunde hjälpt polisen lösa mordet”

Enligt journalisten Gunnar Wall, som följt mordet på Olof Palme och utredningen sedan 1986, är uppgifterna ”anmärkningsvärda” och kastar ett nytt skikt av sanning över Palmeutredningen.

– Den här informationen tyder väldigt klart på att det förekom operationer under mordkvällen med radiokommunikationsutrustning, och att det bör ha varit känt i utredningen tidigt. Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall till Kvartal.

Enligt Jan Almäng fick Palmeutredningen kännedom om Säpos promemoria först 2018. Sven-Åke Hjälmroth, Säpochef vid tiden för mordet, uppgav för utredarna att man inte haft personal i tjänst i centrala Stockholm under mordnatten.

Gunnar Wall menar att Säpomedarbetarna kan ha suttit på information som kunde hjälpt polisen att lösa mordet om de fått den tidigt i utredningen.

–  Det vet vi ju inte, men det borde ha undersökts. Eftersom de befann sig på stan för att spana kan de ha sett saker som kan ha haft direkt koppling till mordet, säger Wall.

”Sanningen kommer att vara smutsig och chockerande ”

Robert Gustafsson vågar inte prata om Palmemordet längre

11 JUNI 2020

Katarina Norrgrann

Den folkkäre skådespelaren och komikern Robert Gustafsson var på Sveavägen på mordnatten.

Han sågar Palmegruppens arbete och är övertygad om att en ”häpnadsväckande smutsig och chockerande” sanning en dag kommer att komma fram:

– Vi är många som varken vågar eller orkar yttra oss i detta längre.

Robert Gustafsson, 55, såg samma film som paret Palme på mordkvällen. ”Bröderna Mozart” på biografen Grand.

Gustafsson var då 21 år och gick på Teaterhögskolan.

Han gick norrut längs Sveavägen efter bion. Olof och Lisbeth Palme gick söderut.

Några minuter senare låg statsministern död i en blodpöl på trottoaren.

Den 21-årige teaterstudenten såg saker han inte kunnat glömma.

Biografen Grand på Sveavägen.

Under de 34 år som gått sedan skotten på Sveavägen har Robert Gustafsson haft en makalös karriär. Han har roat massorna på scen, på film och på tv och kallas Sveriges roligaste man.

Tankarna på det som hände 28 februari 1986 har alltid funnits där.

Nu lägger Gustafsson locket på. Han kommer aldrig mer att prata om sina upplevelser och teorier om vad som hände den där kvällen.

”Polisen är inblandad”

Robert Gustafsson har tidigare berättat att han såg en stor mörk bil med tonade rutor utanför biografen och män med walkie-talkies på båda sidor av Sveavägen.

När Gustafsson några dagar senare förhördes upplevde han att polisen tog emot hans vittnesmål med ett demonstrativt ointresse. Och när han senare läste förhörsprotokollet stod det mesta av det han berättat inte med.

Iakttagelserna han gjorde under kvällen och det som hände efteråt har gjort Gustafsson övertygad om att Palmemordet var noga planerat.

– Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner, sa han i podden Nemo möter en vän 2019.

Den lösning som presenterades av chefsåklagare Krister Petersson får inte Gustafsson att ändra ståndpunkt.

”Vi varken vågar eller orkar yttra oss”

– Det finns hundratusentals så kallade ”experter” och konspirationsteoretiker som säger sig veta vad som stämmer och inte stämmer i denna härva, inklusive Palmegruppen själva. Men vi som faktiskt var där på plats och såg, hörde, kände och upplevde den där dramatiska och märkliga kvällen på och kring Sveavägen blev aldrig tagna på allvar och i vissa fall till och med negligerade och hotfullt bemötta, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

De var flera som såg walkie-talkie-män på och runt Sveavägen på mordkvällen. En anonym person som kallades ”Skelleftehamnsmannen” skickade den här teckningen till polisen. Han har ritat av en man som han säger sig ha iakttagit. Mannen ska ha pratat schweizertyska i walkie-talkien.
Skelleftehamns-mannen

– Vi är många som varken vågar eller orkar yttra oss i detta längre. Inklusive jag själv. Vi som vittnat om walkie-talkie-männen i varje gathörn till exempel. Men så mycket kan jag säga att Palmegruppen har mycket effektivt fått tiden att gå och både medvetet och omedvetet, beroende på vem du frågar, lyckats hålla sanningen skyddad, vilken den än är.

Som den underhållare han är rescenserar han Palmeutredningen på samma sätt som de föreställningar han själv medverkar i brukar bedömas av pressen.

– Hela utredningen från start är en fars som jag ger 5 plus.

”Sanningen kommer fram”

– Ingen kan på allvar hävda att alla dessa misstag, slarv och framförallt ovilja från utredningens sida den där kvällen och 34 år framåt skulle vara en slump i ett fall som handlar om Sveriges statsminister. Inte heller kan någon förklara varför det redan från början tillsattes ansvariga personer för utredningen som saknade befogenhet, skriver Robert Gustafsson och fortsätter:

– Sanningen kommer att komma fram när den inte betyder så mycket för nutiden längre. Men häpnadsväckande smutsig och chockerande är jag övertygad om att den kommer att vara. Det finns fortfarande många offer i denna affär, även nu levande, som vet att tiden inte läker alla sår. Så, i egenskap av ”En som var där”, så är detta allt jag kan och vill säga nu och för all framtid. Punkt.

Chefsåklagare Krister Petersson tycker att Gustafsson får tycka och tro vad han vill:

– Alla har rätt till sin egna åsikt och det är hans åsikt och inget jag närmare kommenterar från min sida, har Petersson sagt till Aftonbladet.

%d bloggare gillar detta: