Magdalena Andersson bär ett tungt ansvar för fusk-Sverige

Statsminister Magdalena Andersson har fått covid-19 - Radio Sweden på lätt  svenska | Sveriges Radio

Publicerad 1 feb 2022
Ledarredaktionen
https://www.expressen.se/ledare/magdalena-andersson-bar-ett-tungt-ansvar-for-fusk-sverige/

Nu larmar Skatteverkets generaldirektör öppet om att allt för lite görs för att bekämpa organiserad brottslighet. Det är djupt generande för Magdalena Andersson. 

Få politiker borde ha större insikt i problemen med bidragsfusk, penningtvätt och illegal arbetskraft än Magdalena Andersson. När hon klev in i politiken 2012 som ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna kom hon direkt från en tjänst som överdirektör på Skatteverket.

Men om hon under sju år som finansminister i Löfvens regeringar låg på för att ge myndigheterna bättre verktyg för att bekämpa gängen och arbetslivskriminaliteten, är det inget som märkts i den praktiska politiken.

Vädjanden från Skatteverket och andra tunga myndigheter om åtgärder som att slopa sekretessen och införa säkrare ID-handlingar har i princip förblivit ohörda. Regeringen har visserligen tillsatt den ena utredningen efter den andra, men utan att egentligen komma till skott, vilket Expressens ledarsida påtalat otaliga gånger.

Sekretessreglerna är fortfarande så strikta att om det skulle varit Skatteverkets inspektörer som upptäckt den papperslösa städerskan i anknytning till Anderssons bostad strax före jul hade de varken fått lov att ringa polisen eller Migrationsverket.

Statsminister Magdalena Anderssons återkommande löften om att vända på varje sten i kampen mot kriminaliteten framstår därför närmast som ett skämt. Hon kan väl börja med att dra ut skrivsbordslådorna på regeringskansliet.

I väntan på skarpa åtgärder fortsätter den organiserade brottsligheten att växa sig stark.

På tisdagen tog Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm bladet från munnen och berättade vad denna handlingsförlamning har fått för effekter i verkligheten.

”Sveriges bristande kontroll av identitet och omfattande sekretess, som hindrar informationsutbyte mellan myndigheter, är källan till att grov brottslighet, arbetslivskriminalitet och bidragsfusk kan pågå år efter år”, säger hon till DN.

Det är ett fusk-Sverige som har vuxit fram där det är svårt för hederliga företagare att konkurrera i många branscher och där organiserad brottslighet rentav infiltrerar företag och myndigheter.

För att mildra problemen vill Westling Palm slopa sekretessen mellan myndigheter, men också ändra registerlagstiftningen så att kontroller kan ske automatiskt i myndigheternas system. Generaldirektören vill även använda sådant som fingeravtryck och ansiktsigenkänning vid id-kontroller, något som ligger i linje med förslagen i en av alla de utredningar som fastnat i regeringskansliet.

Även oppositionen har tappat tålamodet. Moderaterna tycks ha samlat en riksdagsmajoritet för att bland annat slopa sekretessen mellan myndigheter och införa en skyldighet för tjänstemän att informera polis och Migrationsverket när de påträffar papperslösa.

Men i väntan på skarpa åtgärder fortsätter den organiserade brottsligheten att växa sig stark. 

För detta bär Magdalena Andersson ett tungt ansvar.

%d bloggare gillar detta: